Bory Tucholskie

Park Narodowy Bory Tucholskie - Zajęczaki

Zajęczaki

Zając szarak Lepus europaeus

Zaliczany jest do zwierząt łownych. Nogi zająca nazywa się skokami, uszy – słuchami, natomiast ogon to omyk. Nogi tylne są znacznie dłuższe od przednich. Jego futro (turzyca) ma szary kolor - upodabniający go do podłoża. Występuje głównie na otwartych terenach upraw rolniczych i łąk, w zagajnikach śródpolnych. W dużych lasach występuje rzadko. Zimą, zmuszone głodem często żerują w nieogrodzonych sadach. Zające są w stu procentach roślinożerne. Jego charakterystyczny głos, tzw. kniazienie, można usłyszeć tylko wtedy, gdy jest ścigany np. przez psa, lub jest ranny i zagrożony. Długość życia zająca to nawet 13 lat, jednak średnio zwierzęta te dożywają do 5 lat z powodu drapieżników (lisy, psy, koty, myszołowy, jastrzębie gołębiarze, błotniaki, kruki). Ciąża trwa 42 - 44 dni. Samica w ciągu roku rodzi przeważnie 3 mioty, a w każdym po 2 - 5 młodych.